Sant Antoni

INTRODUCCIÓ

El 16 de gener se celebra una de les tradicions més arrelades de Mallorca; la festa de Sant Antoni. Aquesta celebració té el seu origen en antiquíssimes cerimònies paganes de la societat agrícola balear, quan la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró dels animals domèstics, per obtenir protecció dels animals. 


Al nostre institut cada any ho celebram. Durant tota la setmana, els alumnes de quart d'ESO venen tiquets per torrar i aquests doblers se'n van pel viatge d'estudis. Pots portar carn de ca teva si no vols comprar-los. El día de celebració, ens reunim al pati amb un fogueró gegant enmitj, mentres altres cicles fan un espectacle disfressats de dimonis. Cal dir, que disposam com es veu en les imatges de petites torrades, taules i cadires que ens proporcionen l'Ajuntament.

Resultado de imagen de ies son ferrer sant antoni

PROCEDÈNCIA

El Sant va néixer a Egipte l'any 251, es va quedar orfe i a càrrec d'una germana petita. Va repartir els seus béns entre les gents pobres del seu poble, va col·locar a la seva germana en una comunitat religiosa i es va marxar a viure una vida de penitència i treball, entre dejunis i oracions, en el desert de Líbia.

CELEBRACIÓ

És una tradició que a Mallorca està estretament lligada a la figura de el “dimoni” i els “foguerons”. El 16 de gener, vespra de Sant Antoni, s'encenen aquestes grans fogueres, a la resplendor de les quals dansen homes emmascarats i dimonis, en senyal del seu triomf sobre el mal. Es representen les temptacions de Sant Antoni i els perills que la carn suposa per a l'esperit. Aquestes danses solen durar fins a altes hores de la matinada, fins que el cos aguanta. Les localitats que viuen més intensament aquestes celebracions són Sa Pobla, Muro, Sant Llorenç, Artà, Capdepera, Pollença, Santanyí, Llucmajor, Son Cervera, Sant Joan i Manacor

Generalment la festa s'inicia en el punt de reunió de carros i animals que prendran part en la desfilada on s'hi fa un bon esmorzar a base de torrades, productes del porc i vi. Tot seguit s'inicia la desfilada, encapçalada pel sant, el banderer i els cordoners. El segueixen carros i animals de peu rodó que es dirigiran cap a la porta de l'església on seran beneïts pel mossèn.

Cal dir, que una de les celebracions més populars i que més public atreuen amb motiu de les festes de Sant Antoni, són les tradicionals “Beneïdes”, en les quals centenars de persones desfilen amb els seus animals i mascotes per rebre l'aigua beneïda de Sant Antoni.

Resultado de imagen de sant antoni

BIBLIOGRAFIA


Comentarios

Entradas populares de este blog

Hedy Lamarr, inventora del wifi

Alicia Sintes

Declaració d'independència a Catalunya